НОВИНИ КОМПАНІЇ

13 листопада 2014
Суд скасував розпорядження Нацкомфінпослуг про тимчасову адміністрацію СК «Еталон»

Окружний адміністративний суд міста Києва 11.11.2014 року визнав протиправним та скасував розпорядження Нацкомфінпослуг про призначення тимчасової адміністрації Страхової компанії «Еталон».

Окружним адміністративним судом міста Києва 11.11.2014 року прийнято рішення про визнання протиправним та скасування розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 2744 від 18.09.2014 року «Про відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Еталон». Розглянувши матеріали справи, суд взяв до уваги надані докази фактичної відсутності у СК «Еталон» простроченої заборгованості по виплатам страхових відшкодувань у сумі, що могла би слугувати підставою для застосування санкції у вигляді призначення тимчасової адміністрації фінансової установи.

Зокрема, приймаючи рішення про введення тимчасової адміністрації, регулятор не врахував пояснення, які надавались СК «Еталон» до винесення відповідного розпорядження, щодо неможливості здійснення страхових виплат за страховими справами, за матеріалами яких порушено кримінальне провадження; кредитори проживають на тимчасово окупованій території (АР Крим); кредитори знаходяться на територіях Луганської та Донецької областей, які входять до зони АТО. Обмеження щодо таких виплат встановлені законодавчими актами, зокрема Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Постановою Національного банку України № 260 від 06 травня 2014 року.

Страхова компанія «Еталон» звернулась до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг зі скаргою щодо дій тимчасового адміністратора Паська О.М. та з проханням усунути його від виконання обов'язків тимчасового адміністратора СК «Еталон» на підставі невідповідності його діяльності вимогам, встановленим Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Керівництво СК «Еталон» вважає, що дії тимчасового адміністратора спрямовані на погіршення фінансового стану СК «Еталон» та заволодіння третіми особами майном, фінансовими та інформаційними ресурсами компанії, а також є грубим порушенням чинного законодавства, адже «тимчасовий адміністратор не має права використовувати або дозволяти використовувати майно, яке тимчасовий адміністратор має право контролювати, у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб».

Як повідомлялось раніше, призначеним Нацкомфінпослуг тимчасовим адміністратором Паськом Олександром Михайловичем вчинено цілий ряд неправомірних дій, спрямованих на погіршення та дестабілізацію ситуації в компанії. Так, паном Паськом заблоковано роботу центрального офісу СК «Еталон» шляхом опечатування офісного приміщення, що унеможливило управління регіональною мережею компанії, здійснення розрахунків та виконання зобов‘язань перед клієнтами та партнерами. Також тимчасовим адміністратором здійснено спроби блокування доступу спеціалістів компанії до централізованої бази даних МТСБУ і отримання одноосібного доступу до клієнтських баз СК «Еталон»; отримання необмеженого доступу до всіх приміщень компанії; зміни реєстраційних електронних ключів доменного імені «ETALON.UA», що є власністю СК «Еталон», з метою зміни адреси інтернет-сайту компанії. Також тимчасовий адміністратор видав ряд наказів про призначення певних осіб, що не мають передбаченої законодавством кваліфікації, на неіснуючі посади.

Особливо вражає факт звернення тимчасового адміністратора від імені СК «Еталон» до ПАТ «Укртелеком» з заявою про переадресацію вхідних дзвінків з номера 0 800 500 800 (номер інформаційного кол-центру СК «Еталон») на інший телефонний номер, який зареєстровано на ТОВ «Фінанс-Лайн» (м. Полтава). Пізніше, у відповідь на запит СК «Еталон», ПАТ «Укртелеком» надало лист – заяву за підписом тимчасового адміністратора Паська Олександра Михайловича, згідно якої право користування телефонним номером 0 800 500 800 відчужується на користь третьої особи – ТОВ «ФІНАНС-ЛАЙН».

Незважаючи на зупинення судом 24.10.2014 року розпорядження Нацкомфінпослуг, О.М. Пасько продовжує вчиняти дії щодо перешкоджання діяльності СК «Еталон». Так, незважаючи на припинення судом його повноважень як тимчасового адміністратора СК «Еталон», він звернувся до банківських установ, в яких СК «Еталон» відкрито розрахункові рахунки, з метою блокування будь-яких фінансових операцій компанії та заміни карток зі зразками підписів та печатки.

Керівництво та власники Страхової компанії «Еталон» вважають дії тимчасового адміністратора спробою рейдерського захвату компанії та вживають можливі заходи задля запобігання неправомірним діям.

 

Архів

2014

Перевірка чинності договорів страхування подорожуючих за кордон

Інформаційний центр:
тел.: 0-800-305-800 (цілодобово, безкоштовно по Україні з мобільних та стаціонарних телефонів);
тел.: (044) 392-03-16
Вайбер: 380681181045

Електронна пошта: info@etalon.ua

Адреса для листування: м. Київ, 03067, а/с № 12

Місцезнаходження:
03057, м. Київ, вулиця Дегтярівська, будинок 33-Б, 2 під'їзд
(місцезнаходження за КОАТУУ: 8039100000)

Режим роботи Приватного акцiонерного товариства «Страхова компанія «Еталон»
- Понеділок - Четвер: 9:00 - 18:00
- П'ятниця: 9:00 - 17:00
- Перерва: 13:00 - 13:48
- Субота та Неділя: вихідні

Придбати страховий поліс можливо:
В місті Києві за адресами:
- вулиця Гарматна, 8
- вулиця Є. Коновальця (колишня Щорса), 32-б
В інших містах України

При настанні страхового випадку:
тел.: 0-800-305-800 (цілодобово, безкоштовно по Україні з мобільних та стаціонарних телефонів);
тел.: (044) 392-03-16
Адреса для листування: м. Київ, 03067, а/с № 12
Вайбер: 380681181045

Електронна пошта: operator@etalon.ua

Про можливість та порядок дистанційного повідомлення та подачі документів про страховий випадок можна ознайомиться в розділі «Страховий випадок»