«ЕТАЛОН» У ПРЕСІ

9 жовтня 2011
КРУГЛИЙ СТІЛ «СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ СТРАХОВОГО РИНКУ»
Україна Бізнес Ревю № 39, (1108), 3 жовтня 2011 року, 3 Жовтня 2011

Говорять учасники круглого столу

Бридун Євгеній Володимирович, голова правління страхової компанії «Еталон»:

Щодо стратегії розвитку страхового ринку

– Маючи досвід наукової та практичної роботи, я можу стверджувати, що на сьогодні немає жодної дієвої стратегії розвитку держави. З моєї точки зору, стратегія має будуватися з урахуванням довгострокових перспектив, а саме на 10-15 років. При зміні політичної еліти її вектор не повинен змінюватися.

Щодо стратегії розвитку фінансового ринку можна сказати, вона повинна бути складовою частиною стратегії розвитку України, а вже стратегія розвитку страхового ринку – складовою стратегії розвитку фінансового ринку. Такий документ повинен містити не тільки змістовні позиції, а й конкретні строки виконання та відповідальних виконавців.

На сьогодні існує два документи: «Програма розвитку страхового ринку», розроблена Лігою страхових організацій України (ЛСОУ), а також «Стратегія розвитку страхового ринку», підготовлена учасниками Української федерації убезпечення (УФУ). Ці документи ініційовані членами об’єднань учасників страхового ринку, але не можуть бути реалізовані у зв’язку з відсутністю консолідованого бачення органів державної влади (Міністерство фінансів України, Держфінпослуг України, НБУ тощо), наукових і освітніх кіл, світових організацій (представництва Світового Банку, ЄБРР та інших), громадських організацій та учасників страхового ринку.

Як наслідок, ініціатором концепції стратегічного розвитку страхового ринку повинне виступити Міністерство фінансів України, яке розгляне стратегію розвитку страхового ринку в контексті загального розвитку фінансового ринку. Будь-яка стратегія, розроблена самостійно учасниками ринку, без участі Мінфіну та інших органів влади, приречена на провал.

Фінансова стійкість і надійність страхових компаній

– Проведений аналіз діяльності учасників страхового ринку, у тому числі членів МТСБУ та Ядерного страхового пулу, за останніх три роки показує стійку тенденцію до зниження високоліквідних активів, підвищення «токсичних» активів та збільшення зобов‘язань страховиків. У перспективі можливе невиконання зобов‘язань перед страхувальниками. Для вирішення цієї проблеми необхідно підвищити вимоги до фінансової стійкості та надійності страховиків, зокрема:

• поступово підвищити вимоги до статутного фонду страховиків;
  • запровадити щоденну звітність страховиків за прикладом банківських установ;
  • підвищити прозорість фінансових показників та оприлюднювати фінансово-економічну інформацію на сайті регулятора;
  • поступово впроваджувати директиви Європейської комісії в галузі контролю за платоспроможністю страхових компаній (Solvency II).

Взаємодія Держфінпослуг України зі страховиками

– Не витримує ніякої критики поточна робота Держфінпослуг, зокрема видача ліцензій на здійснення страхової діяльності.

Так, 05.05.2011 р. СК «Еталон» подала заяву про видачу ліцензії на здійснення обов’язкового страхування предмета іпотеки від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування (здійснюється відповідно до порядку і правил обов’язкового страхування іпотеки від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування, затверджених Постановою КМУ від 06.04.2011 р. №358). 16.06.2011 р. компанія отримала відповідь про наявність зауважень, зокрема: «Товариством не подано затверджені в установленому порядку правила проведення внутрішнього фінансового моніторингу, що не відповідає вимогам абзацу тринадцятому п. 3.1. розділу 3 Ліцензійних умов», тобто було подано не оригінал, а копію документа. Звертаю увагу, що за сім років перевірок СК «Еталон» не отримала жодного зауваження щодо забезпечення та здійснення операцій з фінансового моніторингу.

29.07.2011 р. СК «Еталон» вдруге подала заяву на отримання ліцензії й 06.09.2011 р. отримала відмову з посиланням на знову ж таки формальні зауваження. Згідно з положеннями Закону України «Про страхування» функцією Держфінпослуг є сприяння розвитку страхового ринку, в той час як фактично діяльність держслужбовців зводиться до розведення паперової тяганини та гальмування будь-яких починань.

Робота об’єднань учасників страхового ринку

– Наразі в Україні наявні три об‘єднання учасників страхового ринку, а саме: Ліга страхових організацій України (ЛСОУ), Українська федерація убезпечення (УФУ) та Українська асоціація страхового бізнесу (УАСБ), а це три апарати управління та адміністративні витрати на їхнє утримання, три бюджети, три сайти, три точки зору, а також близько 30 осіб персоналу.

На мою думку, необхідно консолідувати зусилля учасників страхового ринку України, в тому числі для вирішення нагальних кадрових питань.

Кадрова проблема

– Головною нинішньою проблемою Держфінпослуг України можна назвати кадрове питання. На мою думку, кваліфікованих фахівців у Комісії вкрай мало, не вистачає персоналу. Можливими причинами є низький рівень оплати праці, надто великі обсяги робіт , а тому і висока плинність кадрів.

Я звертаюся до колег з пропозицією скласти відкрите звернення страховиків до Президента України щодо призначення голови регуляторного органу. Ця кандидатура повинна відповідати певним кваліфікаційним характеристикам, зокрема: мати високий рівень фахової освіти, певний досвід роботи на фінансовому ринку, наявність позитивного досвіду керування колективами та фінансовими установами, наявність чіткого бачення розвитку ринків небанківських фінансових установ тощо. Такий підхід дозволить уникнути багатьох помилок у майбутньому, а головне – принесе користь і фінансовому ринку, і державі в цілому.

Грудень
Листопад